dijous, de març 19, 2015

Columbaris, una oportunitat pastoral

El passat curs vaig fer una troballa molt interessant que m'ha donat què pensar. Fent la reforma del temple parroquial de Sant Joan Batista de Reus vaig poder visitar elcolumbari (lloc on dipositar les cendres dels difunts) que hi ha situat sota la Capella del Santíssim, amb accés exterior entre un dels laterals del temple i una paret mitjera (notícia). De fet, segons vaig entendre, era gràcies al lloguer d'aquest espai a l'empresa que hi havia posat el columbari que es va poder dur a terme la reforma del temple.
L'espai en questió, tot i que es presenta a la web de l'empresa com un espai càlid perquè les cendres es dipositen en un quadrant d'una pintura de temàtica religiosa, crec que no està ben pensat i resulta més aviat asèptic i fred. No hi ha cap seient, l'espai no convida a la pregària, no s'hi pot realitzar cap activitat devocional com posar una espelma o unes flors, no hi ha cap llibre de pregàries o una Bíblia, etc. La identitat personal, un tret fonamental del credo ("Crec en la resurrecció de la carn"), resta difuminada en el mural ceràmic. Si ho comparem, per exemple, amb les imatges del projecte de columbari del Barça veiem que aquest espai és més significatiu i està més ben pensat. Com a exemple significatiu tenim la tasca duta a terme per l'arquitecte alemany Tobias Klodwig, que va participar com a ponent en les Jornades Internacionals sobre Patrimoni Sacre del COAC el passat mes de desembre, on va presentar l'església-columbari de nova planta construit a Osnabrük (imatge inferior).

dissabte, de març 07, 2015

Visitant les Llars del Seminari de Lleida

"Els convents buits no han de servir a l'Església per transformar-los en allotjaments i guanyar diners. Els convents buits no són nostres, són per a la carn de Crist, que són els refugiats" (Papa Francesc. Visita a un centre d'ajuda als refugiats. Roma, 10 setembre 2013)
Aquest cap de setmana he començat a donar les classes de l'assignatura "Mitjans de Comunicació Social i Pastoral" a l'IREL i, aprofitant l'avinentesa, aquest dissabte al matí he aprofitat per participar a la jornada de portes obertes de les Llars del Seminari de Lleida.  Ha estat una visita d'una hora  i escaig que ha començat al terrat i ha acabat en la sala comunitària que compartiran les 19 famílies acollides en planta primera, on en Ramon Prat i en Carles Sanmartín ens han fet una explicació general de l'evolució del projecte i de com aquest començarà a rebre famílies, 6 per començar, la segona quinzena d'abril. (seguir llegint)