dilluns, de maig 25, 2015

Visita a St. Antoni Mª Claret, rastres de Gaudí en l'arquitectura religiosa actual

Aquest dissabte un grup d'uns 8 adults, i un equivalent aproximat d'infants, vam visitar la nova parròquia de Sant Antoni Mª Claret, al Bisbat de Sant Feliu de Llobregat, arran de la invitació que els autors, Jordi Coll i Joan Giribert, van fer als participants del Seminari intern sobre Patrimoni Sacre de la Fundació Joan Maragall. Aquesta és la última parròquia que s'ha consagrat enguany en les diòcesis catalanes, estant en construcció la nova parròquia de Sant Rafael (Arquebisbat de Barcelona) i la de Bonavista (Arquebisbat de Tarragona).
El conjunt parroquial s'emplaça a les afores de Sant Boi del Llobregat, donant façana a una rotonda on conflueixen la Ronda de Sant Ramón, l'Avinguda Can Carreras i el carrer Girona; un solar complicat, de forma estreta i triangular, que actua de frontissa entre una tipologia urbana de blocs d'habitatges per una banda i cases unifamiliars per l'altra. El projecte consta d'una planta soterrani que resta inacabada per manca de pressupost, un volum situat a la mitgera que acull la rectoria i sales parroquials i el volum pròpiament del temple que dóna façana al nus viari. (seguir llegint)

dimarts, de maig 19, 2015

Els premis FAD seleccionen la intervenció a l'Església de Santa Madrona

Que una obra religiosa sigui seleccionada a l'edició d'enguany dels premis FAD (Foment de les Arts Decoratives), tot i que no sigui finalista, d'entre 111 de les presentades en la categoria d'interiorisme, és un reconeixement civil destacat a la tasca i la reflexió professional que s'ha dut a terme conjuntament entre pastoralistes i arquitectes.
La intervenció a l'interior de l'Església de Santa Madrona, que ha estat àmpliament seguida des d'aquest blog (veure enllaços relacionats), parla d'una Església "en sortida", tal com li agrada dir al Papa Francesc, que va a la recerca dels seus contemporanis escatint  els llenguatges i les metodologies que demana la Nova Evangelització. (seguir llegint)

dimecres, de maig 13, 2015

De la interioritat al interiorisme

Vet aquí una vegada una congregació religiosa que va fer una escola en un barri marginal a les afores de Barcelona. Com que no hi havia parròquia, la capella de l'escola acollia els serveis religiosos del barri. Més endavant, gran part de la gent del barri es va passar al culte protestant, va venir nova immigració d'altres confessions i es va construir una parròquia pel barri al costat de l'escola. En definitiva, la capella, sobredimensionada, ja no tenia ús i s'amagava el presbiteri darrera un cortinatge per usar la resta de l'espai per treballar el que ara s'anomena "la interioritat", un eufemisme del mot "espiritualitat" en versió laica al meu entendre.
Conscients que la situació no era la més adient, aquesta congregació va contactar amb el despatx per demanar-nos un encàrrec singular: Reformar l'espai de la capella per tal que, sense perdre el seu caràcter religiós i confessional, pugui servir per desenvolupar la tasca de la interioritat i sigui alhora un espai acollidor per als alumnes de diferents credos i religions. De la interioritat al interiorisme... tot un repte que hem entomat amb il·lusió, perquè entenem que pot resultar paradigmàtic per d'altres escoles  i cal estudiar-lo bé. (seguir llegint)

dimarts, de maig 12, 2015

Ciberteologia... o és que ens hem de plantejar com parlar de la fe en l'alfabet?

Aquest St Jordi em vaig fer regalar el llibre de "Ciberteología. Pensar el cristianismo en tiempos de red" del director del Osservatore Romano, Antonio Spadaro sj. En el fons necessitava reciclar-me de cara al curs de "Mitjans de Comunicació Social i Pastoral" que estic impartint a l'Institut Superior de Ciències Religioses de Lleida (IREL). Estic molt content de la seva lectura i la recomano moltíssim. Diu coses molt interessants, com ara que el tema no és tant "com parlar de la fe a internet" sinó "viure la fe a internet" perquè la xarxa és un invent tecnològic com tants d'altres hi ha hagut al llarg de la història de la humanitat. Oi que no es va plantejar com parlar de la fe en un avió, a través de l'alfabet o de la fotografia? Més aviat aquestes eines van ser usades des d'una vessant creient quan van ser assumides amb normalitat, sense problemes. Bé, en tot cas us deixo en aquest enllaç el mapa conceptual que n'he fet pels alumnes. Bon profit!


dimarts, de maig 05, 2015

Edificar l'oració, rehabilitar l'acció: el testimoni ilerdenc

Sovint passa que la reflexió sobre el fet religiós a casa nostra està molt centrada a Barcelona, també  en el camp de l'arquitectura religiosa contemporània. És per això que per la propera sessió del seminari de patrimoni sacre, el 21 de setembre, hem demanat la col·laboració de l'arquitecte lleidatà Ramon Maria Reig, que ha estat l'autor de lanova Capella del Santíssim del Santuari de Santa Teresina de Lleida i ha liderat l'equip d'arquitectes voluntaris que ha dut a terme la reforma del seminari de Lleidaper transformar-lo en el projecte d'habitatge social (en vaig parlar aquí).(seguir llegint)