dimarts, de gener 23, 2007

Enxar-Txad, experiència missionera per a universitaris al Txad

Dades generals de l’experiència
- Un camp de treball al Txad (Àfrica) de principis de Juliol a mitjans d’Agost per a joves en els últims cursos de carrera amb ganes de descobrir el continent africà i de deixar-se tocar per una experiència espiritual forta.
- L’experiència inclou el mes i mig d’estada al Txad més 4 caps de setmana previs (de febrer a juny) i algunes trobades posteriors.

Característiques de l’experiència
- "Enxartxad" és una experiència de descobriment, de coneixement, de presa de contacte amb un continent, l'Africa, i una cultura, la txadiana.
- Però sobre tot, és una experiència d'amistat amb persones concretes. Busquem que cada jove català tingui un jove txadià (un correspondant) amb el qual pugui entrar en una amistat més estreta. Que estiguin en contacte via e-mail ja abans de la nostra arribada, que es pugui visitar la seva família... Així aquest jove txadià és també el qui pot ajudar al jove europeu a entendre tantes coses diferents, i difícils d'entendre
- Les activitats: El que fem allà per entrar en relació és "el que podem", "el que sabem": donar un curs d'informàtica; col·laborar amb les religioses de la Mare Teresa de Calcuta; conviure i fer amistat amb malalts de SIDA, col·laborar en un hospital (Goundi) i en un dispensari (Maïngara), jugar amb els nens dels poblats dels voltants... Es fan també una sèrie de trobades i debats, sempre junt amb els correspondants, amb persones que ens poden ajudar a comprendre millor la realitat frapant del país.
- Un punt esssencial és el testimoni de vida dels missioners amb qui compartim comunitat, feina, sopars, xerrades: jesuïtes europeus com l'italià Luiggi Lomazzi, o africans com el Nestor o el Robert; missioneres de la caritat (Mare Teresa de Calcuta) com sister Tobias, Canisius o Agustine; maristes com l'Esteban, salesians com Francesco...

El nom
"Enxartxad" és un joc de paraules: "enxarxa't", que significa "entra en la xarxa", en una xarxa de relacions, d'amistat, creant ponts entre cultures tan llunyanes (però tan properes) com Europa i Africa; i una xarxa que ens "enxarxa" en concret amb el Txad.

L’origen
L’experiència que hem pogut realitzar els estius del 2004, 2005 i 2006 és una mica somni fet realitat. La Companyia em va enviar al Txad durant dos anys (1995-97) com a part de la formació de jesuïta i des d'aleshores acaronava el somni de poder-hi tornar amb joves d'aquí, per a fer-los descobrir una cultura tan apassionant, una gent tan captivadora, malgrat les pobreses i dificultats reals del país. M'il·lusionava pensar el que podria donar de si la trobada i l'intercanvi entre joves catalans i txadians. Els uns tenen riquesa material, formativa, teconològica... coses que manquen terriblement a l'Africa. Però els altres, i aquesta és la sorpresa per a molts joves europeus, són rics en humanitat, en calor humà, acollida, en fe, en dignitat dintre de les dificultats, en il·lusió pel futur malgrat que la realitat sembla contredir-ho..

A qui va adreçada l’experiència?
Per acabar, algunes dades més concretes per a aquells que poguessin interessar-se en aquesta experiència. Edat mínima: 21 anys. Sexe: nois i noies.
- Recerca personal: convé que siguin persones amb una certa maduresa i en recerca personal, que estiguin cap al final dels estudis, o quan comencen la vida professional. En efecte, l'experiència vol introduir elements vitals i forts en aquesta recerca de què fer, vol introduir un coneixement captivador de l'Àfrica, que compromet seriosament amb els altres: amb els nostres germans del Sud i els d'aquí.

- Recerca espiritual: cal tenir ganes de viure una experiència que té molt de recerca espiritual. No cal tenir una pràctica sagramental actual, ni pertànyer a cap comunitat, però sí cal que la persona sàpiga que en l’experiència busquem molt l’aprofundiment espiritual, el compartir en grup, el clima de pregària etc... i per tant cal que aquest punt, que és cabdal en l’experiència, l’interessi molt.

- Nivell mínim de Francès: és la llengua d’aquest ex-colònia francesa. Alguns joves han vingut havent fet només un curs intensiu de Francès, unes 100 hores, encara que quan més francès se sàpiga, millor es podrà comunicar amb les persones d'allà i millor anirà l'experiència.

- Cal tenir un cert bagatge de voluntariat fet aquí, tenir un cert itinerari de servei ja fet aquí.

- Convé una certa capacitat de viure “a la intempèrie”: ens trobarem amb un clima dur, “bitxitos”, febrades...

- Disponibilitat de temps: Estada al Txad: dura de principis de Juliol a mitjans d’Agost.Caps de setmana de preparació: un al mes de Març a Juny.Trobades posteriors: Participació en algunes campanyes per donar a conèixer el Txad. Un cap de setmana de “pair” inicialment l’experiència.Experiència de 5 dies d’Exercicis Espirituals (preferiblement durant el Nadal posterior a l’estada al Txad).

2 comentaris:

eloi ha dit...

M'he deixat de dir que quan es parla en primera persona no sóc jo, sinó l'Alexis Bueno o el Llorenç Puig, que són els qui em van passar l'article.

Unknown ha dit...

Suposo que estem davant d'una experiència intensa i dura al mateix temps: L'amor no sempre és planer.