dilluns, d’abril 08, 2013

CatReligió a l’Aula: la informació religiosa entra a l’escola


(CR) En marxa el primer espai d’internet d’actualitat religiosa al servei de les escoles i de la comunitat educativa. Aquest dilluns obre CatReligió a l’Aula, un espai de recursos digitals d’actualitat per facilitar el tractament dels aspectes vinculats a la Religió en els centres d’educació secundària. Aquest nou servei és una iniciativa de CatalunyaReligió amb el suport de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya i el patrocini d’Editorial Casals.

“CatReligió a l’Aula” ofereix una indexació de fàcil accés a continguts informatius actuals de producció pròpia o recollits de tota la xarxa pel portal CatalunyaReligió i els presenta ordenats per cursos en relació als temes del currículum de l’assignatura de religió.És un servei que poden utilitzar el professorat de Religió, però també és útil per a tota la comunitat educativa (direcció de centres educatius, docents de l’àmbit humanístic, editorials,...) quan tracten temes on apareix el fet religiós. També és un instrument pràctic per activitats de formació no reglada com la catequesi o els grups de reflexió cristiana que volen confrontar aspectes vinculats a la fe amb l’actualitat informativa.

El format digital d’aquest servei el fa especialment adient per utilitzar-lo amb alumnes i joves perfectament habituats en l’entorn virtual. També facilita la visualització del fet religiós de forma vivencial i actual, de manera que els alumnes s’insereixen en la realitat eclesial i religiosa més propera des de la pluralitat de recursos (articles propis, recull de premsa, opinió, video-blocs, cançó popular contemporània, còmics, etc) i des de la pluralitat de carismes, persones i institucions.

“CatReligió a l’Aula” és el primer lloc web d’aquestes característiques i que promou que la “in-formació” també sigui “formativa”. És capdavantera en l’àmbit educatiu català ja que l’assignatura de Religió pot disposar dels recursos TIC actualitzats de forma periòdica com cap altra. 

El format de “CatReligió a l’Aula” es basa en una selecció dels continguts i la seva indexació presentada segons la temàtica proposada pel currículum de Religió i en un ordre cronològic invers. En forma d’arbre de continguts, s’hi accedeix per cursos i dins de cada curs es poden anar filtrant els continguts seleccionats segons els temes del currículum. D’aquesta manera, en cada tema del currículum es proposen notícies o recursos digitals actualitzats permanentment per fer els temes més actuals i propers als alumnes.

“CatReligió a l’Aula” també ofereix un butlletí digital periòdic adreçat als docents per estar informat de les novetats d’aquest servei i rebre les propostes dels recursos més significatius que s’hi han incorporat recentment. Tots els serveis de “CatReligió a l’Aula” són gratuïts.

El projecte està coordinat per Eloi Aran, arquitecte, llicenciat en Ciències Eclesiàstiques per la Facultat de Teologia de Catalunya  i màster Universitari en Formació de Professorat de Secundària en especialitat de tecnologia. És professor de Religió al Col·legi Lestonnac de Barcelona, professor de l’Institut Superior de Ciències Religioses (ISCREB) i col·laborador de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya. Ha estat una de les primeres persones a Catalunya en utilitzar els recursos telemàtics en la formació i com a instrument de pastoral. 
Aquest dijous "CatReligió a l'Aula" es presentarà la Jornada Telemàtica i fira TIC que organitza la Fundació Escola Cristiana de Catalunya al Seminari Conciliar de Barcelona.