dimarts, de desembre 26, 2006

Sant Esteve, el contrapunt del Nadal

Sant Esteve és el “second round” del Nadal, anar a dinar o visitar l’altra part de la familia. Nosaltres no en som una excepció i també tindrem festa grossa a can jesuïta després d’haver visitat les families respectives. També hem convidat una parella jove d'argentina que estaven sols.

Jo vull parlar d’una altra cosa: de Sant Esteve, el contrapunt al que ahir mateix celebràvem. En la iconografia oriental es presenta el Jesus del pessebre embolcallat de tal manera que apunta ja al que passarà, al cos embolcallat del crucificat. L’infant de les icones orientals és alhora el Jesús Històric i el Crist de la fe (el ressuscitat). Avui celebrem el primer màrtir cristià: Sant Esteve. Aquesta festa ens recorda que la celebració de l’esperança no oblida el testimoni (màrtir significa “testimoni” en grec). Celebrem el naixement de Jesus i, ja al dia següent, celebrem tot el que comporta: donar la vida. El relat del martiri de Sant Esteve el tenim narrat al Fets dels Apòstols , llibre de Sant Lluc que explica el pas de Jesus a l’Església, i fa tot de similituts entre la mort de Jesus i la de Sant Esteve: tots dos són acusats amb falsos testimonis, tots dos critiquen la doble moral de la religió institucional, tots dos són morts a les afores de la ciutat, tots dos moren perdonant als seus botxins.

En definitiva: la festa de Sant Esteve és llegida com una nota a peu de plana del pessebre i ens diu: “Eps!, al tanto!, aquest Jesús infant que ara neix és el que serà assassinat per les autoritats religioses i civils per anunciar que Déu és amor i és Pare que pren partit pels més desafavorits... vols seguir-lo? Doncs, aleshores, estigues preparat per a estimar com Ell malgrat tot, com l’Esteve”.

5 comentaris:

chumly ha dit...

Feliz Navidad!

Manel Filella ha dit...

BON NADAL - I gràcies pels comentaris que em vas fent de tant en tant...Tot ajuda a ser perseverant. A reveure

sisquet ha dit...

Bon Nadal i a vure si em contestes el mail que et vaig enviar...Josep Maria.

Pau V. ha dit...

Gràcies pel contrapunt.
Ben cert, sense el testimoni d'Esteve el Nadal és de mentida.

Per aquí baix, el contrapunt és més que evident. La lluita quotidiana per l'aliment. Clar i català.

Una abraçada

eloi ha dit...

Hola Josep Maria... Bon Nadal també i ... ara no tinc present el mail aquest q dius. Si no t'importa torna-me'l a enviar a l'adreça que hi ha al bloc (eloisj@gmail.com) i et contesto.
atentament.