divendres, d’octubre 31, 2014

500 prega-rocks a les espatlles

Avui he acabat de programar el contingut 500 i escaig de la secció del “Prega-Rock”, al portal Pregaria.catsón ja més de 500 prega-rocks a les espatlles des d’aquells comentaris en clau de pregària a les cançons de l’álbum “Respira”, de Els Pets, que vàrem fer junts el Roger Torres i jo l’estiu de 2001, és a dir, 13 anys amb el “hobby músico-pastoral”, que es diu de pressa. Durant els primers cinc anys, fins l’aparició del portal pregaria.cat, es penjaven els comentaris de les cançons d’àlbums sencers al lloc web dels jesuïtes a Catalunya a més a més d’enviar-los per correu electrònic a la xarxa de pastoralistes que s’anava ampliant.

Entre el 2006 i el 2007  va haver-hi una campanya mediàtica inesperada que va fer aparèixer el Prega-Rock a la majoria de mitjans de comunicació, tant de la premsa (ABC, Diari de Girona...), com de la ràdio (Entrevista amb en Manel Fuentes a Punto Radio per exemple) i, finalment, seguint la lògica replicativa i endogàmica dels mitjans de comunicació, a TV3 i a diversos portals d’internet (per exemple Periodista Digital). Cap al 2008, integrat el Prega-Rock en el portal citat, es va procedir a penjar i indexar les cançons independentment de l’àlbum i, amb l’aparició de youtube, es podien escoltar les cançons inserint-hi el codi del videoclip. La culminació i consolidació del Prega-Rock va venir, finalment i també per aquelles dates, amb l’aparició del quadernet de la col·lecció EIDES “Prega-Rock. Música popular contemporània i educació en el transcendent”.

Al llarg d’aquests anys, tot i liderar i mantenir la proposta, he comptat amb l’ajuda de força gent (David Guindulain, Txaro Revuelta, Eusebi Fortuny, Xavi Casanovas, etc.) però, molt especialment des de que sóc professor al Col·legi Lestonnac de Barcelona, amb els alumnes de 1er de Batxillerat, als quals els proposo una temàtica a tractar i ells realitzen el contingut del prega-rock de forma més o menys notable (sempre hi ha alguna excepció però... és el risc de la corresponsabilitat!). Gràcies a tots ells han anat apareixent infinitat de grups i autors de tots els estils musicals (Rock, Rap, Heavy, Pop...) de les més diverses procedències (internacional, espanyol, català, etc).

Tot i haver presentat el Prega-rock a diversos concursos malauradament mai ha estat guanyador, i això és un fet que m’entristeix perquè crec que la tasca educativa que es du a terme - tant a nivell de valors, com de diàleg cultural, com del fet religiós o educació en la interioritat - mereix millor fortuna. El darrer cop que el vaig presentar va ser pels premis Armengol Mir de la FECC, on va quedar en tercer lloc. Curiosament el guanyador d’aquell any feia servir els materials del prega-rock en la seva programació de l’assignatura de religió. El guanyador justificava que era més important saber traçar un programa que no pas la creació dels materials... ho trobo profundament injust, la veritat, perquè sempre és més fàcil fagocitar materials pastorals aliens que esforçar-se per crear-ne de nous.


Deixant de banda les queixes oportunes, crec que cal celebrar d’alguna manera aquests 500 i escaig continguts inserits al portal. Penso que, de trobar alguna editorial que s’hi avingués, seria interessant poder presentar un recull de 40 cançons a mode de “40 principals” o de peregrinatge 40 cançons, per fer servir un nombre bíblic. Caldria veure si hi ha problemes amb els drets d’autor pel que fa a la lletra de les cançons i aquestes coses. Una publicació d’aquesta mena no deixa de ser un magnífic lloc de trobada entre la fe i la cultura, perquè el rock també té la seva pròpia cultura i forma part de la banda sonora de les nostres vides.