dimecres, de gener 20, 2016

Gaudí es passeja pel jardí amb una Bíblia sota el braç

Dins l'assignatura de "Recursos per a l'animació Bíblica" que he impartit aquest primer semestre a l'ISCREB proposo l'elaboració final d'un producte pastoral bíblic innovador. Altres anys, per exemple, havíem muntat una exposició de "Icones bíbliques tridimensionals del Nadal" a l'Espai Von Balthasar (CCU-Pastoral Universitària).

Un dels treballs presentats aquest any es titula "Jardins Artigas: Un passeig bíblic", de Pilar Casals. Crec que el treball mereix l'atenció pública perquè lliga amb encert la possibilitat de gaudir en clau contemplativa d'un espai del patrimoni català inserit a la natura amb el segell de Gaudí.

La memòria presentada del projecte explica l'origen de la idea, la seva concreció, els destinataris i el desenvolupament. Us copio una part i deixo que vegeu vosaltres mateixos el desenvolupament en la presentació digital que insereixo al final.

"Al plantejar-me com enfocar aquesta activitat, quin tema o aspecte tractar, vaig començar a pensar en imatges que m'inspiressin. Tenint en compte que la Paraula i la Bíblia havien d'estar al centre, em va semblar interessant cercar algun recorregut o activitat que permetés un fil conductor.

La idea embrionària que va sorgir, era la de fer una reflexió bíblica en un lloc físic. Després de considerar diferents espais possibles, vaig pensar en un indret que per a mi és molt especial: els Jardins Artigas. Situats a la Pobla de Lillet, aquests jardins van ser dissenyats per l'arquitecte Gaudí. La fusió de la natura i construcció creen un racó de gran bellesa. En els jardins hi ha la imatge dels quatre evangelistes i això em va fer pensar en la possibilitat de fer una visita diferent, un recorregut que permetés a la persona fer un viatge més profund. Per a mi la natura, des de sempre, és el lloc per a contemplar la creació i i copsar la transcendència.


La meva proposta parteix del jardí, s'arrela en l'espai, però alhora planteja un itinerari que va més enllà del que seria una visita normal. Es tracta d'una proposta de "Pregària in itinere", d'una pregària que convida a un recorregut no només físic, sinó que convida a reflexionar a través de diferents passatges bíblics que creen un trajecte que va primer cap a l'interior, per situar la persona finalment en actitud de sortida, guiada a través de diversos passatges bíblics"