diumenge, de maig 01, 2011

Els que resisteixen

            "En la vida existe un valor que permanece muchas veces invisibles para los demás, pero que el hombre escucha en lo hondo de su alma: es la fidelidad o traición a lo que sentimos como un destino o una vocación a cumplir.
            El destino, al igual que todo lo humano, no se manifiesta en abstracto sino que se encarna en alguna circunstancia, en un pequeño lugar, en una cara amada, o en un nacimiento pobrísimo en los confines de un imperio." (Ernesto Sabato. La Resistencia)
Avui m'he assabentat de la mort de l'escriptor argentí Ernesto Sábato, de qui ja us n'havia parlat aquí diverses vegades i a qui vaig descobrir gràcies al tutoratge del Ferran Manresa sj durant la teologia. "El túnel", "El escritor y sus fantasmas" y "La resistencia" acompanyaven altres lectures de Simone Weil o els tractats d'antropologia teològica de Ruiz de la Peña que, juntament amb el dia a dia de la coordinació del Centre d'Esplai "Al Vent", va donar peu al llibre "Amor al vent".

La seva darrera obra va ser "La resistencia", una mena de recull de cartes on el vell autor ja apunta a "alguna-cosa-més", a un més enllà o fonament de les coses que valen la pena en contra de la superficilaitat i la hipnotització tecnològica actual. Hi ha gent que, sense ser l'Ernesto Sábato (que es volia dedicar a reparar bicicletes pels nens i ser escriptor), també encarna aquesta idea en el seu estil de vida. Això és el que he pogut veure aquesta tarda en la ordenació sacerdotal dels meus amics Eduard López sj i Àlvar Sánchez sj. La ordenació ha estat per a ells una confirmació en la resistència d'un seguiment que només troba la seva raó en l'Altre a qui segueixen. No únicament per les seves forçes sinó, sobretot, per l'amor que acullen.

Dit "a lo bèstia": el destí de la persona només avança en el camí de la escatologia.

La celebració també ens va aplegar a molta gent que feia temps que no ens véiem. Entre ells a l'Òscar Fuentes sj, gràcies al qual podré dormir demà al Gesú, la residència dels jesuïtes, al centre de Roma, quan torni de la Vatican Blogger Meeting. Ja hem quedat per comentar la jugada a la tornada.

1 comentari:

Daniel ha dit...

Estudiamos en la misma universidad Óscar y yo. Dale saludos de mi parte!