dilluns, de febrer 15, 2010

Reloading Gaudí

M'acabo d'assebentar aquí que és possible que el Papa inauguri el temple de la Sagrada Família. Realment és una molt bona notícia. Si Idelfons Falcones deia a la novel·la de "La Catedral del Mar" que la basílica de Santa Maria del Mar era la catedral del poble, la seva actualització al s.XXI és, sense cap mena de dubte, el temple de la Sagrada Família. La visita de Benet XVI és un reconeixement a aquest temple tan estimat on, en certa manera, ens hi trobem com a casa.

Per altra banda, m'agradaria que fos també un reconeixement a Gaudí. No sé si això pot accelerar o no el procés de beatificació, però la figura de Gaudí, la seva manera de conviure la fe i la professió, ha estat referent per a molts dels qui som del ram. Valgui només com a recordatori l'escrit d'un dels primers arquitectes moderns de catalunya, José Antonio Coderch, quan el citava modèlicament al seu escrit "No son genios lo que necesitamos ahora":

"No és curiós que tinguem aquí, molt a prop, a Gaudí (jo mateix conec a persones que han treballat amb ell) i es parli tant de la seva obra i tan poc del seu posicionament moral i la seva dedicació?"

Gaudí era certament un geni, però era un geni abnegat, capaç de preocupar-se pels seus treballadors i pregar la obra que li era encomanada. En d'altres paraules, no era un boig corrent al darrera de la vanitat. De la mateixa manera que era capaç de discernir sobre un sistema estructural també era capaç de discernir la seva vida espiritual. Avui en dia molts arquitectes hem perdut aquesta dimensió holística de la professió i és una llàstima.

2 comentaris:

Xavi Padrissa ha dit...

Precisament, que apareguin autoritats d'alta volada amb la seva seguretat personal, la seva diplomàcia i la seva burocràcia, quan hauria de ser una celebració popular, no m'acaba de fer gens el pes. Gens ni mica. El protagonisme de la gent quedarà eclipsat, i no estic segur que la vinguda del Sant Pare dignifiqui l'obra ni Gaudí, més aviat serà més del mateix: incorporar el poble a una comunitat de creences que no necessàriament segueix Jesús, el que predicava fora dels temples!

Xavi Padrissa (Pensar Horitzons)

eloi ha dit...

Hola Xavi,

què vols que et digui, ja entenc el que dius però jo crec que en Gaudí estaria content d'aquest reconeixement. Potser serà una bona forma de trobar quelcom en comú entre l'església "universal" i els ciutadans, siguin creients o no.
El tema que Jesús predicava fora dels temples... sí i no. També predicava a les sinagogues i al temple de Jerusalem. En el fons també era un "practicant", crític? sí, però practicant. Sobre el tema del temple hi hauria moltes coses a dir. La mateixa creació és temple, com ho és també cadascú de nosaltres.