dimarts, de juliol 06, 2010

Desconeixement de la realitat eclesial on-line

Llegeixo la notícia de La Vanguardia sobre la nova web del Bisbat de Girona i em quedo força perplex al constatar que sembla anunciar més la pàgina web d'Espai Sagrat que la pròpia pàgina del bisbat, donant a entendre que Espai Sagrat és una iniciativa novedosa del Bisbat de Girona. No sé qui ha redactat la notícia i si algú l'ha supervisada però ha quedat ben retratat.

Espai Sagrat és una iniciativa dels jesuïtes irlandesos que va arrencar farà uns dotze anys, va tenir força èxit i aviat n'aparegueren les versions en d'altres idiomes. En català va aparèixer cap allà al 2000 o el 2001, gràcies a l'empenta (entre d'altres) de la cap de premsa de la Companyia de Jesús, la Montse Girbau, i també d'en Santi Torres sj. Va ser pràcticament el mateix equip que, més endavant, va aglutinar diferents iniciatives de pregària "on-line" al portal de pregaria.cat, ja us en vaig parlar aquí farà tres anys (!!!)

No deixa de sorprendre'm que, després d'un temps de rodatge i seguiment en això de la pregària virtual, espais sagrats, prega-rocks, vinyetes i homilies dominicals "on-line" i demés, encara pugui ser presentat com quelcom novedós. Això em fa pensar que hi ha molta gent que no coneix aquestes iniciatives tot i que en el seu moment ja es va engegar una campanya. Crec que ja va sent hora de fer una mirada retrospectiva al que és i va sent la realitat eclesial catalana "on-line", des d'aquell portal de "punt de trobada" d'inspiració claretiana que no va acabar de reeixir, la blocsfera cristiana, les planes web dels diferents bisbats, congregacions religioses i entitats cristianes, l'agencia de notícies Flama, els e-cristians (aquest són d'aquells que, com diu l'acudit, "es pensen que estan sols") o el portal de catalunyareligió on hi estic empescat. Estem en un punt en que podem dir que ja hem arribat a crear una certa "cultura" de l'església on-line a casa nostra i que hi ha certes afirmacions, com el cas puntual que he exposat de la notícia de La Vanguardia, que fan mal d'ulls.