diumenge, de juny 02, 2013

L'actitud dels cristians a la xarxa (Xerrada per joves a la Parròquia de la Concepció)

Xerrada a la Parròquia de la Concepció. Grup de Joves. 2 Juny 2013, Festivitat de Corpus Cristi.

Marc general:
·         Comentari al mapa conceptual “MCS i Pastoral” (IREL 2012. Site de l’assignatura)
·         Article: “Las redes sociales, nuevos espacios en una nueva cultura” (Vida Nueva)
·         El Vatican Blog Meeting (Maig 2010). Dels sites, blocs, facebook i twitter... el camí endogàmic inevitable?, Una colla de “freaks” cristians?

Exemples a Catalunya:

Canals oficials:

·  News.va : El portal de referència eclesial universal.
·   Radio Estel + Catalunya Cristiana : Actualització dels MCS tradicionals. Un bon llegat que cerca posar-se al dia.
·         Webs dels bisbats + Full Dominical : Un intent de 2.0 malgrat la poca agilitat pròpia d’una institució tan gran. Amb més impacte del que sembla.
·         Signes dels temps : Un espai privilegiat en l’àmbit televisiu.
·         @PapaFrancesc, @Pontifex_es : La twitterització vaticana. Si el Papa piula, com no piularan els cardenals, els bisbes, els capellans, les monges... i nosaltres!

Canals extra-oficials:

·         FocNou.cat : La primera blocsfera cristiana catalana. Quan el paper ja no ho aguanta tot (Relat d’una mort anunciada).
·         Flama.info: El primer intent de portal temàtic cristià a Catalunya.
·         CatalunyaReligio.cat (CatReligioTV, CatReligio a l’Aula) : El portal de referència (des de 2009. Articles, opinió, recull de premsa, recull de recursos, filosofia d’aglutinació, etc) i les seves aplicacions.

Pregària i pastoral a la xarxa:

·         Delegacions de joves dels bisbats (BCN, Tar) i SIJ (Secretariat Interdiocesà de Joves). Múltiples recursos, propostes, i bon treball en xarxa.
·         Pregaria.cat (Espai Sagrat, el primer web de pregària. La posada en marxa de la Companyia de Jesús. La iniciativa de “La pregària virtual”. La iniciativa del “Prega-Rock”. La iniciativa de les “Vinyetes Dominicals”. La iniciativa de “La colla d’amics de Jesús”). TSKV.cat : el site de la pastoral juvenil de la SJ.
·         Evangeli.net (La “rèplica” de pregaria.cat des de l’Opus Dei)
·         Universitaties.cat : El site de referència de la pastoral universitària (Casal Loiola, en l’àmbit de la SJ).

Els esdeveniments mediàtics: o es repliquen i “s’inculturen” (Catho style), o bé es creen (Padre Jony). Ara bé, cal tenir en compte que també som “carn mediàtica” (“No mires MTV”: “Amo a Laura”, “Benedicto X-V-palito”, etc).

Apunts per l’actitud dels cristians a la xarxa:

·         Realitat = Actualitat + Virtualitat (Virtual no és “irreal”). La fe no pot restar només en el camp de l’actualitat si de debò vol ser “real”.
·         L’actitud dels cristians a la xarxa ha de ser evangèlica com també ho ha de ser la pròpia vida. Cal una coherència entre missatge i missatger, només així es crea un “esdeveniment”. Una comunicació significativa es dóna a través d’un testimoniatge significatiu (sense complexos, autèntica, però tampoc inquisitorial, que defugi de les capelletes, etc)
·         Cal no perdre de vista la presència a la xarxa com una extensió de la corporeïtat. Sóc jo mateix/a qui es comunica i utilitzo els MCS com també utilitzo el meu propi cos o altres mitjans. Recordar la importància del “Ground” (presentació, entorn, posada en escena, etc)
·         La comunicació a la xarxa és multidireccional, això implica treballar per espais de diàleg i trobada. El fanatisme sectari només atrau als convençuts.
·         No et preocupis si alguna vegada et posen dins del calaix de “l’infoteniment”. (Informació + entreteniment + “enfotre-se’n”), però mira de no restar-hi com un espectacle mediàtic permanent.
·         Finalment, la regla d’or: no caure en l’anonimat, en la revenja, en la comunicació visceral i immediata, etc. Mai escriguis enfadat. Recorda allò de St. Agustí: “In necessariis unitas, in dubiis libertas, in omnibus caritas” (En allò necessari, unitat; en allò dubtós, llibertat; però en tot, caritat).