dimarts, de setembre 09, 2014

Sant Pere Claver i els jesuïtes “a/de” Catalunya

Avui és Sant Pere Claver, patró de la ex-província tarraconense de la Companyia de Jesús a Catalunya. Ex-província perquè, com ha passat amb tantes altres ordes, s’ha acabat fusionant en una sola província espanyola. Va ser cap al 2008 que, reunits els provincials de cada zona amb els superiors de les comunitats respectives, el mateix dia a la mateixa hora (!!!), obrien un sobre arribat de Roma per fer comunicar a tothom l’inici del procés de la unificació provincial que ha culminat aquest any.

Avui és Sant Pere Claver i no puc deixar de pensar en els meus amics jesuïtes. Certament, quan un entra a l’orde entra a “la Companyia Universal” i no pas a una província determinada perquè el caràcter missioner fonamenta al grup. Així va ser ja des dels inicis: un grup d’estudiants de diferents contrades que s’havien trobat a París sota el lideratge de Sant Ignasi de Loiola a través dels Exercicis Espirituals (Pere Favre, Francesc Xavier, Ignasi...) i així segueix sent tenint en Pau Vidal i l'Àlvar Sánchez al Sud Sudan. De igual manera que es diu, amb raó i amb una certa tensió característica de l’Església, que no hi ha una “Església catalana” sinó una “Església a Catalunya” suposo que St. Pere Claver segueix sent model universal i particular per a tots els jesuïtes que treballen a Catalunya i dels jesuïtes catalans que estan a fora.

Avui és Sant Pere Claver, i la seva festa mereix ser celebrada per tota la família ignasiana que segueix sent una comunitat en missió. Penso especialment en les obres que porta entre mans la Companyia de Jesús a Catalunya. Ahir es feia públic el nou nomenament d’en Xavi Casanovas com a nou director de Cristianisme  Justícia. És una molt bona notícia.


Us deixo amb la vinyeta de St. Pere Claver que he fet per la pàgina “Serjesuita” (que esperem que s’actualitzi!). És una visió contemporània del sant “esclau dels esclaus”. Avui Sant Pere Claver estaria a Lampedusa o als Centres d’Internament per Estrangers.