dissabte, de gener 26, 2008

Promenade catosfèrica

Aquest matí, com un Le Corbusier qualssevol, he anat a Granollers a fer una “promenade blocaire” a la trobada de la catosfera. Pel que fa a les activitats, m’ha resultat molt suggerent la primera taula rodona del dia: “Els blocs i la literatura”, moderada per Toni Ibañez i a la que hi ha participat l’escriptor Biel Mesquida (virtualment), Laura Borràs (professora de la UOC), Jordi Ferré (d’Edicions Cossetània), Jesús Tibau i Miquel Bonfill (de Relats en Català). Hem parlat de la militància dels lectors bloggers, de la sinèrgia entre la publicació en paper i a la xarxa, del bloc com eina espai-temporal d’escriptura provisional, dels diferents nivells de lectura (diguem-li hermenèutica) que ofereix la literatura digital, de la democratització de la crítica literària i de les possiblitats de transmissió de la passió de l’escriptura a les noves generacions. Ja veieu, un bon grapat de conceptes i pensaments sense comptar els que m’he deixat a la calaixera.

Pel que fa a les relacions, m’he trobat amb la Sílvia i l’Anna, amb qui he estat una bona estona xerrant sobre el que hem escoltat, cercant aplicacions i qüestionant-nos el nostre quefer com a blocaires en els nostres camps respectius. Ha estat molt bé poder parlar d’aquesta passió comuna perquè, en el dia a dia, no tinc gaires oportunitats de poder reflexionar-hi amb algú de forma temàtica perquè, o bé no són blocaires o, si ho són, tenim altres temes de què parlar.

Finalment, he tornat a casa barrinant sobre el lloc i vida del planeta “blocsfera cristiana” dins d’aquesta galàxia de blocsferes variopintes agrupades en la catosfera. Podem fer més coses com a blocsfera?, Com fer que la blocsfera cristiana sigui més activa, més solidària, més eclesial?, Què hi haurien de trobar els nostres companys (o no) de camí?, Quin “testimoniatge” podem donar amb senzillesa i alegria?, Com cercar la koinonia (comunnio) entre els blocaires respectant la legítima “república independent” de cadascú?, Com hauria de ser una blocsfera cristiana, en definitiva? Massa preguntes per una sola persona, però friso per poder anar trobant respostes.

6 comentaris:

Ramon Bassas ha dit...

- Eloi
Potser podríem fer alguna iniciativa 'virtual' conjunta. Una pregària pròpa cadascú, una pregunta comuna a respondre (en forma de meme), en fi... segur que se t'acut molt més. Compta amb mi.

eloi ha dit...

Ostras!, molt bona Ramón! mmm deixa'm pensar-ho i alguna cosa sortirà.

Unknown ha dit...

No ho se... mira jo penso que la blocsfera cristiana m'ha tancat les portes, per tant continuo llegint-vos, continuo sentint-me cristià i catòlic, però penso que li falta horitzontalitat.

I potser perquè van tancar-me les portes no escric massa sobre la fe, sobre l'Església... a nivell de posts, que no de comentaris aquí i allà, i sovint en terres mpregnades de laicisme pur i dur: i no esfàcil capejar el temporal...

Una abraçada...

eloi ha dit...

Tondo, realment sóna fatal això de "tancar portes" i, més encara, si una tonterieta com lo de la blocsfera cristiana porta a passar del tema de la fe... miraré de fer alguna cosa. El meu mail: eloibonnoi@gmail.com

Silvia Cobo ha dit...

Eloi, va ser un plaer trobar-te !

Unknown ha dit...

Tampoc és això... evidentment no m'ha fet passar del tema de la fe, però potser m'ha allunyat una mica -a nivell blocaire, vull dir- de tota aquesta història que s'estava configurant.

Sóc conscient de què el meu blog no toca el tema de la fe directament, però també sóc conscient de que toco certs temes des d'una perspectiva -diguem-ne- que podríem definir (uff, que arriscat!) com a progressista no laicista. I això potser no acaba d'agradar a segons qui. O potser m'equivoco... no ho sé!

En tot cas amb el meu comentari de l'altre dia no volia fer-te sentir malament ni a tu ni a ningú, l'únic que és una espineta que em balla pel cap cada cop que llegeixo això de la "blocosfera cristiana".

Una abraçada,